Ben je gek op paarden en wil je van je passie jouw toekomstige beroep maken? Dan zijn de Hippische opleidingen van Terra echt iets voor jou!

Iets voor jou? Hippische Opleidingen

IETS VOOR JOU?

Jij bent gek op paarden. Later wil je ook het liefst met paarden werken! Op een manege, een pensionstal, een handel/wedstrijdstal of misschien een fokkerij. Jij bent er altijd voor het paard en zorgt er goed voor; van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Wil je van je passie jouw toekomstige beroep maken? Dan zijn de Hippische opleidingen van Terra echt iets voor jou.

WAT GA JE DOEN?

Binnen de Hippische opleidingen kun je kiezen uit vier richtingen:
1. Hippisch medewerker (niveau 3)
2. Vakbekwaam hippisch medewerker (niveau 3)
3. Hippisch bedrijfsleider (niveau 4)
4. Hippisch instructeur (niveau 4)

Bij alle richtingen leer je veel over gezondheid, verzorging, huisvesting, voortplanting, voeding, het werken met paarden en de paardensector. Daarnaast rijd je natuurlijk veel paard en leer je alles over het trainen van paarden en het geven van instructies. Ook krijg je les in het organiseren van evenementen.

Hippisch medewerker (niveau 2)
Bij deze richting leer je om onder leiding van de bedrijfsleider praktische werkzaamheden uit te voeren, zoals voeren uitmesten en verzorgen. De richting duurt 2 jaar.

Vakbekwaam hippisch medewerker (niveau 3)
Bij deze richting leer je om zelfstandig werkzaamheden uit te voeren. Voorbeelden zijn het voeren, verzorgen en trainen van paarden. Daarnaast leer je om evenementen te organiseren. Je krijgt les over het gedrag en de verzorging van paarden, maar ook over het gebruik van de dieren. Deze richting wordt gegeven op niveau 3 en duurt drie jaar. Je hebt geen eigen paard nodig. Eén keer per week volg je een beroepsgerichte praktijkdag bij Hippisch Centrum Sunrise Stables in Assen.

Hippisch bedrijfsleider (niveau 4)
Bij deze richting leer je veel over paarden, paardensport én het managen en leiden van een bedrijf. Je maakt kennis met leidinggeven en leert hoe je met medewerkers omgaat en ze aanstuurt. Verder krijg je les in de aankoop en verkoop van paarden, hoe je daarover adviseert én hoe je goede contacten onderhoudt in de paardenwereld. Je wordt opgeleid tot bedrijfsleider/manager of zelfstandig ondernemer. Deze richting wordt gegeven op niveau 4 en duurt drie jaar. Je hebt geen eigen paard nodig. Eén keer per week volg je een beroepsgerichte praktijkdag bij Hippisch Centrum Sunrise Stables in Assen.

Hippisch instructeur (niveau 4)
Bij deze richting werk je samen met je eigen paard. Jouw paard staat op stal bij Sunrise Stables in Assen. De dagen hebben een vast ritme. Je begint ’s ochtends met voeren, uitmesten en vegen. Daarna volgen de andere theoretische en praktische onderdelen. Je volgt veel praktijklessen; elke dag heb je rijles. Twee keer per week krijg je les in springen. De theorielessen over rijden en springen kun je meteen oefenen in de praktijk. Jij en jouw paard krijgen intensieve begeleiding. Je rijdt ook op andere paarden, zodat je veel ervaring opdoet en goed leert rijden. Verder krijg je les over voeding, huisvesting, gezondheid en het trainen van paarden. Een bijzonder vak is ruitertraining, over conditie, balans en coördinatie. Dit is belangrijk om blessures te voorkomen en het helpt om nog beter te leren rijden. Je gaat ook zelf lesgeven en organiseert concoursen en evenementen.

Woonadressen schoolperiode
Woon je ver van school en is op- en neer reizen niet mogelijk? Dan kun je op kamers gaan in de buurt van school. Voor eerste- en tweedejaarsleerlingen zijn er kamers te huur vlakbij de manege in Assen. Tijdens de selectiedagen voor de opleiding ontmoet je jouw studiegenoten; een goed moment om samen afspraken te maken over het wonen.

KEUZEDELEN

Tijdens de Hippische opleidingen kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding. Bij niveau 2 begin je in het eerste leerjaar al met keuzedelen. Bij niveau 3 en 4 volg je ze pas in het tweede leerjaar.

WELK DIPLOMA HEB JE NODIG VOOR EEN TERRA-OPLEIDING?

Om de Hippische Opleidingen te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau.

Niveau 2: diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo gemengde leerweg, theoretische leerweg

LEREN IN DE PRAKTIJK: BEROEPSPRAKTIJKVORMING

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school.

Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat één dag per week naar school.

Voor de opleiding Hippisch instructeur geef je zelf je voorkeur voor een stagebedrijf aan. Het team bekijkt of deze keuze past bij de fase van de studie en jouw vorderingen. Tijdens het schooljaar volg je de stage op hetzelfde bedrijf. Daardoor leer je het bedrijf goed kennen. In de loop van de jaren doe je ervaring op met verschillende bedrijven en krijg je zicht op jouw mogelijkheden in de beroepspraktijk. Tijdens de stage word je goed begeleid in het rijden en springen op zowel je eigen als op andere paarden. Uiteraard is het meer dan rijden en springen. Van jou wordt verwacht dat je alle voorkomende werkzaamheden op het stagebedrijf verricht. De stagebedrijven liggen verspreid door het land en hebben verschillende specialisaties: springstallen (nationaal/internationaal), dressuurstallen (nationaal/internationaal), manegebedrijven, handelsstallen, africhtingsstallen, fokkerijen en hengstenhouderijen en eventing-stallen. Wil je graag stage lopen in het buitenland? Die mogelijkheden zijn er.

EXAMENS

Als je de Hippische Opleidingen volgt, doe je verschillende examens. Een voorbeeld is de Proeve van Bekwaamheid. Je laat dan zien dat je bepaalde vaardigheden beheerst én dat je deze ook in de praktijk kunt toepassen. De proeve is bij een bedrijf of op school. Daarnaast doe je examen in Nederlands en rekenen. Studenten die een niveau 4-opleiding volgen, doen ook examen in Engels.

STUDIEBEGELEIDING

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleider let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

ONDERNEMEND LEREN

Bij Terra gaat het om jou. We vinden het belangrijk om jou te leren kennen. Ook willen we graag weten wat je wilt worden en hoe je daar wilt komen. Daarom praten we regelmatig met elkaar en doe jij opdrachten die passen bij jouw doel. Dit noemen we jouw leervraag. Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

KOSTEN

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd BOL-opleiding volgt, betaal je wél lesgeld. Volg je een deeltijdopleiding of een BBL-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. De hoogte van het les- en cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2016-2017 is € 1.137,-.

Schoolkosten
Naast het lesgeld betaalt elke student schoolkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor boeken, materialen, gereedschappen en excursies.

Kosten Hippisch instructeur:

wettelijke lesgeldplicht: € 1.137,00
digitale leermiddelen, boeken en dictaten: € 300,00 (leerjaar 1)
overeenkomst vrijwillige bijdrage
– (stage-)verzekering: € 45,00 (leerjaar 1)
– kosten stalling en verzorging HCSS: € 1.630,00 (leerjaar 1)
– kosten vervoer verzorgd door school: € 50,00 (leerjaar 1)
– excursies: € 30,00 (leerjaar 1)
kosten paard + uitrusting: p.m.
kosten werk- en rijtenue: p.m.
reiskosten student en paard: p.m.
wonen ‘op kamers’: p.m
Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend

Tegemoetkoming studiekosten
Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder kunnen studiefinanciering aanvragen. Leerlingen die nog geen 18 zijn, kunnen een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen. Bovendien mogen alle mbo-studenten vanaf 1 januari 2017 een studentenreisproduct aanvragen. Daarmee reis je voordelig met het openbaar vervoer. Tot die tijd geldt dit alleen voor studenten van 18 jaar of ouder. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie.

Na je opleiding Hippische Opleidingen

NA JE OPLEIDING

Diploma Hippisch medewerker, Vakbekwaam hippisch medewerker of Hippisch bedrijfsleider op zak? Dan kun je aan de slag bij een paardenhouderijbedrijf, zoals een stoeterij, hengstenhouderij of opfokbedrijf. Of je kiest voor een sport- en recreatiebedrijf, zoals een sport- en handelsstal, pensionstal of manege.

Heb je een diploma Hippisch instructeur? Dan kun je recreatieve en professionele paardensporters en hun paard begeleiden. Daarbij werk je aan de rijtechnische, geestelijke en lichamelijke ontwikkeling.

Wil je liever doorleren? Dat is mogelijk. Je kiest dan voor niveau 4 of je gaat naar het hbo (met een niveau 4-diploma). Met een groene mbo-opleiding is dus van alles mogelijk.

INFORMATIE AANVRAGEN

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Vraag dan hier de Terrazine en de opleidingsflyer aan. Ook kun je op deze pagina het inschrijfformulier aanvragen of een andere vraag stellen.

Wil je de Hippische opleidingen volgen, meld je dan aan vóór 1 april. Je kunt je digitaal aanmelden: klik hier. Je kunt je ook inschrijven met het formulier in de studiegids.

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Assen
De heer H. Sigtermans, h.sigtermans@terra.nl

Terra Emmen
Mevrouw M. Eelman (niveau 2), m.eelman@terra.nl
Mevrouw H. Holzhauer (niveau 3 en 4), h.holzhauer-hut@terra.nl

Terra Groningen
De heer J. Stelling, j.stelling@terra.nl

Terra Meppel
De heer D. van Egmond, d.vanegmond@terra.nl
De heer H. Haze, h.haze@terra.nl